top of page
_edited.jpg

FIBER LASERI

Danas, kada je riječ o rezanju metala, postoji preko 100 različitih vrsta metala koje možete obrađivati. Ovisno o industriji u kojoj radite, vjerovatno imate barem jednu ili više vrsta metala koje trebate rezati laserom. FIBER ili GAS (obično CO2) laser predstavljaju dva najčešća procesa za obradu metala, bilo da se radi o crnim ili obojenim metalima. YAG ili kristalna laserska tehnologija se u prošlosti koristila prvenstveno za rezanje debelih metala, ali je skuplja i ima značajno kraći vijek trajanja u poređenju s CO2 i fiber laserskom obradom.

Većina primjena rezanja lima – posebno ispod 5mm – uglavnom se obrađuje korištenjem fiber sistema za rezanje.

Fiber laserski zraci nude talasnu dužinu koja je pogodna za metal, jer metal efikasnije apsorbuje tu talasnu dužinu. Manja veličina tačke i odličan profil zraka čine ga idealnim za rezanje većine metala. Najznačajnije, u poređenju s CO2, fiber ima brzinu ravne linije koja je 2-3 puta brža pri rezanju tankih limova debljine 5mm ili manje.

Što se tiče troškova rada, fiber troši samo oko 1/3 operativne snage u poređenju s CO2. Također, fiber nudi manje zastoja, manje tekućeg održavanja što se prevodi u povećanu produktivnost.

Iz tog razloga fiber brzo zamjenjuje tradicionalni CO2 laser u većini primjena rezanja metala.

Obzirom da se radi o mašinama koje mogu u značajnoj mjeri da se prilagode vašim potrebama da bi maksimalno iskoristili njihov potencijal, tim stručnjaka iz PROCNC d.o.o. stoji vam na raspolaganju za bilo kakva pitanja ili nejasnoće.

FIBER LASER ZA CIJEVI

Mašina za lasersko rezanje cijevi je specijalizirana oprema dizajnirana za precizno i tačno rezanje cijevi. Ova mašina koristi  se u različitim sferama proizvodnje, jer omogućava rezanje okruglih, elipsastih, kvadratnih i višeugaonih cijevi kao i C i H profila.

Pregled osnovnih komponenti mašine za lasersko rezanje cijevi i kako funkcioniše:

1.            Podrška za steznu glavu: Mašina za lasersko rezanje cijevi je opremljena specijalizovanom steznom glavom koja sigurno drži i rotira cijev tokom procesa rezanja. Ova rotaciona sposobnost omogućava pristup cijevi u 360 stepeni, omogućavajući laserskom snopu da bez napora reže složene oblike i šare.

2.            Preciznost i tačnost u rezanju cijevi: Nude izuzetnu preciznost i tačnost tokom procesa rezanja. Mašina za lasersko rezanje cijevi može proizvesti čiste i precizne rezove, osiguravajući vrhunski kvalitet završne obrade. Ovaj nivo preciznosti je posebno kritičan u industrijama gdje su precizna mjerenja od najveće važnosti, kao što su automobilska industrija, aeronautika i arhitektonske primjene.

3.            Svestrana mašina za rezanje cijevi: Mašine za lasersko rezanje cijevi su dizajnirane za rukovanje raznovrsnim oblicima i veličinama cijevi, uključujući okrugle, kvadratne, pravougaone i ovalne cijevi. Također, posjeduju sposobnost rezanja kroz različite materijale, kao što su nehrđajući čelik, ugljenični čelik, aluminij, bakar i mesing. Ova izuzetna svestranost čini ih pogodnim za širok spektar industrija i primjena.

4.            Efikasno i brzo rezanje cijevi: U poređenju s tradicionalnim metodama rezanja, mašina za lasersko rezanje cijevi može rezati cijevi znatno brže, što dovodi do povećane produktivnosti i smanjenog vremena proizvodnje. Ova prednost je posebno značajna u proizvodnim okruženjima sa velikim obimom proizvodnje.

5.            Napredne mogućnosti za složene rezove: Mašina za lasersko rezanje cijevi posjeduje napredne mogućnosti koje omogućavaju izvođenje složenih rezova. Ove mašine mogu izvoditi kose rezove i složene oblike.

Tipovi mašina za lasersko rezanje cijevi:

Prema klasifikaciji broja steznih glava, mašina za lasersko rezanje cijevi može se podijeliti na mašine sa jednom steznom glavom, dvostrukom steznom glavom, tri stezne glave i četiri stezne glave. Prema sistemu za utovar i istovar, može se podijeliti na ručno utovarivanje, polu-automatsko utovarivanje i potpuno automatsko utovarivanje.

bottom of page